Sağlık Meslek Yüksekokulu (Ön Lisans)

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Kuruluş

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, 2013 yılında Avrasya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci alarak  Üniversitemizin Pelitli Kampüsünde önlisans düzeyinde eğitim-öğretime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanı Ön Lisans derecesi (Associate Degree) almaya hak kazanmaktadırlar.

Derecenin Seviyesi:  Ön Lisans

Çalışma Şekli:  Tam Zamanlı

Kabul ve Kayıt Şartlar

Meslek liselerinin Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu, Laborant, Veteriner-Laborant ve Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği Bölümlerinden mezun olmak ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Öncel Eğitim Tanımlaması

Yüksekokulumuz Programlarının müfredatlarında yer alan Temel Bilgi Teknolojileri, İngilizce ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi dersler için, her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Dereceye Yönelik Kurallar

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporların geçer not almak.

Program Profili

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, tüm bölümlerinde görev alacak çağdaş bilgi ve beceri ile donanmış, insan sağlığına ve etik değerlere önem veren, araştırma, iletişim ve sorun çözme yeteneği  gelişmiş, teknolojik araç ve gereçleri kullanabilen, yenilikleri takip ederek uygulamalarına yansıtabilen ve toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmeyi görev edinmiştir. Sağlık kurumlarına ve topluma yararlı, tüm sorunları öngörebilen, araştıran, bilgi üreten, yetkin, becerikli, ekip çalışmasının önemini kavramış, kamu ve özel sektördeki Tıbbi laboratuvarlarda çalışabilecek nitelikte, gelişen çağın gereklerine uygun, Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri yetiştirmektir.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 35 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar eğer yarıyıl not ortalaması en az 2 ve üzerinde ise DC aldıkları dersten de başarılı sayılırlar.

Mezuniyet Şartları

Programın içerdiği tüm dersleri almış, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu laboratuvarlarında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında, gıda sanayii işletmeleri ile tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlarda, araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Biyoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programlarına geçiş yapabilirler.

İletişim Bilgileri

Adresi: Avrasya Üniversitesi, Adnan Kahveci Mah. Rize Cad. No: 226 Pelitli  / Trabzon / TÜRKİYE

Telefonu       : 0 462 3346444

Belge Geçer : 0 462 3346454

E-Posta        : info@avrasya.edu.tr

Web Adresi : www.avrasya.edu.tr

Bölüm Olanakları:

Bölümümüzün bulunduğu Pelitli Kampusu binasında yeterli projeksiyonlarla donatılmış sınıflar ve üç adet amfi bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin her an kullanabileceği 35 kişilik bir bilgisayar laboratuarı vardır.