Sağlık Meslek Yüksekokulu (Ön Lisans)

Odyometri

Kuruluş

Odyometri Programı, 2013 yılında Avrasya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olup 2013-2014 eğitim öğretim yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde öğrenci almıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılında Avrasya Üniversitesi, Pelitli yerleşkesinde ön lisans düzeyinde eğitim öğretime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Bu programa devam eden öğrenciler,  işitme ölçümü için kullanılan odyometrik testleri gereği gibi uygulamak ve hastalara doğru tanı koymak amacı ile iki yıl süreli teorik dersler ve pratik uygulamalardan oluşan bir eğitim programı izlerler. Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve "Odyometrist" unvanı verilir.

Derecenin Seviyesi:  Ön Lisans

Çalışma Şekli:  Tam Zamanlı

Kabul ve Kayıt Şartlar

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Öncel Eğitim Tanımlaması

Yüksekokulumuz Programlarının müfredatlarında yer alan Temel Bilgi Teknolojileri, İngilizce ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi dersler için, her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Dereceye Yönelik Kurallar

Odyometri Programında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) 30 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporların geçer not almak.

Program Profili

İşitme düzeylerinin belirlenmesi ve kaliteli bir işitme sağlanabilmesi için hastalara testler uygulayan ve KBB uzman doktorları tarafından hastalara reçete ile verilen işitme cihazlarının kullanılması konusunda hastalara yardımcı olan sağlık teknikeri yetiştirmektir. Girişimci ve kendini yenileyebilen, toplam kalite felsefesini benimsemiş ve ilgili kurumsal süreçlere destek verebilen, mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri ve bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen, mesleği ile ilgili sağlık ve emniyet tedbirleri gözeten teknik elemanlar yetiştirilmesinde lider ve öncü eğitim kurumu olmaktır.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 35 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar eğer yarıyıl not ortalaması en az 2 ve üzerinde ise DC aldıkları dersten de başarılı sayılırlar.

Mezuniyet Şartları

Programın içerdiği tüm dersleri almış, mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamış, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan ve zorunlu yaz stajını başarı ile tamamlamış bulunan öğrenciler mezun sayılırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Program mezunları odyoloji uzmanı veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, resmi veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde çalışabilirler. Doğum kliniklerinde, yeni doğmuş bebeklere işitme testi uygulayabilir ve okullarda işitme tarama testi yapabilirler. Ayrıca işitme cihazı ve koklear implant distribütör firmalarının ve odyolojik tanı merkezlerinin de odyometri teknikeri gereksiniminin arttığı göz önüne alınırsa bu tür özel kuruluşlarda da çalışma olanağı mevcuttur.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fizik, İşitme Engelliler Öğretmenliği ve Odyoloji lisans programlarına geçiş yapabilirler.

İletişim Bilgileri

Adresi: Avrasya Üniversitesi, Adnan Kahveci Mah. Rize Cad. No: 226 Pelitli  / Trabzon / TÜRKİYE

Telefonu       : 0 462 3346444

Belge Geçer : 0 462 3346454

E-Posta        : info@avrasya.edu.tr

Web Adresi : www.avrasya.edu.tr

Bölüm Olanakları:

Bölümümüzün bulunduğu Pelitli Kampusu binasında yeterli projeksiyonlarla donatılmış sınıflar ve üç adet amfi bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin her an kullanabileceği 35 kişilik bir bilgisayar laboratuarı vardır.