Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (Lisans)

Gümrük İşletme

Gümrük İşletme Bölümü lisans eğitimi 4 yıl tam zamanlı olarak verilmektedir. Eğitim dili Türkçe’dir. Gümrük İşletme bitirenler, Gümrük İşletme Meslek Elemanı unvanı ile anılırlar. Bu kişiler genellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlık gümrüklerde çalışırlar. Kamuya bağlı olarak çalışabilecekleri gibi, özel sektörde faaliyet gösterebilecekleri alanlar da bulunmaktadır. Mezunlar ithalat-ihracat yapan ticari kurumlarda çalışabilir. Ancak dediğimiz gibi genel çalışma alanları gümrüklerdir. KPSS’de yeterli puanı alanlar, devlet kurumlarında normal memur olarak da çalışabilir.

Son yıllarda ülke dış ticaret hacminin ekonomik açıdan çok büyük bir önem taşıması, bu alanda oldukça nitelikli meslek elemanlarına olan ihtiyacı da giderek artırmıştır. Bu nedenle kendisini iyi yetiştirmiş, bilgisayar programlarını kullanabilen, en az bir yabancı dil bilen ve yaptığı işi seven kişilere bu sektörde oldukça fazla ihtiyaç vardır.

Gümrük İşletme bölümünün bir avantajı, bölümden mezun olanların sayısının çok yüksek olmaması, böylece iş bulma imkanının veya atanma imkanının iyi olmasıdır.