Sağlık Bilimleri Fakültesi (Lisans)

Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve Diyetetik Bölümü dört yıllık bir lisans programıdır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü sosyoloji, psikoloji, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi, besin teknolojisi gibi birçok bilim dalı ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan bir bilim dalıdır. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ve ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenmenin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele edilmektedir. Çağın en önemli sağlık sorunu olan obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, sindirim sistemi hastalıkları, kanser ve pek çok hastalıkla mücadelede Diyetisyenlere büyük iş düşmektedir. Meslek multidisipliner çalıştığı için hem akademik hem de teknolojik gelişmelerle yakından ilişkisi olup, güncel gelişmeleri takip etmek zorundadır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenmesiyle sağlığın korunması, iyileştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması amacıyla uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip Diyetisyen yetiştirir.

Mezunlarımızın çalışma alanları

• Yataklı tedavi kurumlarında,
  • Tedavi kurumlarında; renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibinde,
  • Özel diyet polikliniklerinde,
  • Toplu beslenme sistemlerinde (kreşlerde, okullarda, yemek fabrikalarında, otellerin yiyecek içecek servislerinde, toplu beslenme yapan tüm kurumlarda vb ),
  • Beslenme sanayisinde,
  • Besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında,
  • Halk sağlığı hizmetlerinde; ana çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, yaşlı bakım merkezlerinde,
  • Spor merkezli okullarda, zayıflama merkezlerinde,
  • Eğitim ve araştırma kurumlarında araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler.

Mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği’ ne üye olabilirler. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) üyesidir. Her yıl 6 Haziran “Diyetisyenler Günü” olarak kutlanmaktadır.