SBF 105

Besin Sağlığı ve Beslenme İlkeleri

Dersin Adı: SBF 105 Besin Sağlığı ve Beslenme İlkeleri
Dersin Türü Zorunlu
Verildiği Yarıyıl 1
AKTS Kredi Değeri 3
Kredi Değeri 2
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 0
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi -
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Uzm. Dr. Mehmet Gündüz
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı Ayşe Baysal ve Nazife Küçükaslan, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması
Yardımcı Ders Kitabı Öğretim Elemanının Notları
Dersin Amacı Gıda kimyası,besinteknolojileri,toplubeslenme,hijyen ve çevre sağlığı,besinöğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmesi
Dersin Özeti
Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları, et (kırmızı et, beyaz et), süt, su ürünleri, yumurta ve balın bileşimi, beslenmede hayvansal kökenli gıdaların önemi, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemekplanlama,özel durumlarda beslenme.
Dersin Öğrenim Çıktıları
Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla belirtmek
Beslenmesinin büyüme,gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah etmek
Dengeli beslenme ilkelerini sıralamak
Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlamak
Besin öğelerini sıralamak ve vücut çalışmasında etkinliklerini söylemek
Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Beslenme ve sağlık
2. Hafta Karbonhidratlar ve lipitler
3. Hafta Proteinler
4. Hafta Nükleik asitler, Enzimler
5. Hafta Enerji metabolizması ve Hormonlar ve Metabolizma
6. Hafta Su ve mineraller
7. Hafta Vitaminler
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Besin grupları
10. Hafta Katkı öğeleri, Besinlerin işlenerek saklanması, İçecekler
11. Hafta Diyet posası,Bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler
12. Hafta Probiyotikler,yemek planlama
13. Hafta Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi
14. Hafta Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi, zayıflık ve şişmanlık
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarını ana hatlarıyla belirtmek 2 3 3 4 3
PY2) Beslenmenin büyüme ,gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah etmek 2 2 3 3 5
PY3) Dengeli beslenme ilkelerini sıralamak 3 4 5 4 3
PY4) Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlamak 3 3 4 4 5
PY5) Besin öğelerini sıralamak ve vucut çalışmasında etkinliklerini söylemek 3 3 3 2 2
PY6) 1 1 1 1 1
PY7) 1 1 1 1 1
PY8) 1 1 1 1 1
PY9) 1 1 1 1 1
PY10) 1 1 1 1 1
PY11) 1 1 1 1 1
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 0 0 42
Uygulamalı Ders 0 0 0 0
Ödevler 0 0 0 5
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 0 0 0 28
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 0 0 0 0
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0 6
Yari Yılsonu sınavı 0 0 0 9
Toplam İş Yükü (Saat) 90
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 3
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri