SBB 210

Dersi Kimler Alabilir lisans
Dersin Öğretim Elemanı Uzm. Miraç AYVAZ
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı 1-T.C. MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI,’’Spor ve Tesisleri İçin Devlet – Millet Elele’’ Milli Eğitim Basımevi, ANKARA- 1984.2- KILINÇ, Güngör; ‘’Beden Eğitimi Ve Spor Araç Ve Gereçleri’’,İzmir Yüksek Öğretmen Okulu kitaplığı, Kitap No:2761-371,73 –
Yardımcı Ders Kitabı
Dersin Amacı Bu dersin amacı; Spor sahaları ile bu sahalarda , spor uygulamalarında kullanılan araç gereç ve spor malzeme bilgilerinin öğretilmesini içermektedir. Spor sahalarının boyutları ile bu sahalardaki diğer spor donatılarının yapımı, bakımı, kullanılması ve korunması ile ilgili bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak kazandırılmasını amaçlamaktadır. Ayrıca; s
Dersin Özeti

Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin Branşlara göre sınıflandırılması. Ödev konularının belirlenmesi ve bu ödevleri hazırlarken göz önünde tutulacak kriterlerin tespitiSpor Saha ve Malzeme Bilgileri Dersini, tanıtma, dersin gerekliliğini, önemini ve beklentileri.Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi.

Dersin Öğrenim Çıktıları

1                    Spor saha, malzeme ve diğer donatıların tanımlarını, bilgilerini bilir, tarihçesi ile ilgili açıklamalar yapabilir.

2                    Spor saha ve malzemelerinin yapımını, kurulmasını bilir ve anlar.

3                    Spor saha, malzeme ve araç gereçlerinin bakımını öğrenir.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 14 70
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar 1 10
Ara Sınavlar 1 30
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Spor Saha ve Malzeme Bilgileri Dersini, tanıtma, dersin gerekliliğini, önemini ve beklentileri.Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi.
2. Hafta Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi.
3. Hafta Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin Branşlara göre sınıflandırılması. Ödev konularının belirlenmesi ve bu ödevleri hazırlarken göz önünde tutulacak kriterlerin tespiti
4. Hafta Stadyum ve iç ünitelerinin ebat, yapım ve kullanım bilgilerinin öğretilmesi.
5. Hafta Basketbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri.
6. Hafta Futbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri, kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük sahası ile Üniversitemize ait Spor Müdürlüğünün çim spor sahasının incelenmesi.
7. Hafta Voleybol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri inceleme.
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Yüzme Havuzlarının boyutları, su ve temizliği ve bakımları ile ilgili Bilgiler
10. Hafta Güreş Sporuna ait Saha ve Malzeme Bilgi ve çeşitlerini; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün çim sahaları ile güreş salonunun incelenmesi.
11. Hafta Hentbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri inceleme.
12. Hafta Halı Sahalar ve bunların Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Örnek bir Halı saha incelemesi.
13. Hafta Aerobik Salonlarının Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı.
14. Hafta Cimnastik Salonlarının Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı.
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
PY1) Spor Bilimleri alanındaki temel genel bilgilere sahiptir. 3 4 5 3 4
PY2) Spor bilimleri alanındaki bilgi ve beceri düzeyinin farkında olur. 3 4 5 4 3