KYB 321

Dersi Kimler Alabilir lisans
Dersin Öğretim Elemanı Yrd.Doç. Dr. Levent KALYON
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel, Tartışma
Önerilen Ders Kitabı Oktay, C. 1997; Siyasal Sistem ve Bürokrasi : Yükselen İstemler Karşısında Türk Siyasal Sistemi ve Kamu Bürokrasisi, Der Yayınları, İstanbul.
Yardımcı Ders Kitabı Eryılmaz,B. 2010; Bürokrasi ve Siyaset: Bürokratik Devletten Etkin Yönetime; Heper, M. 1977; Türk Kamu Bürokrasisinde Gelenekçilik ve Modernleşme, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrenciye bürokrasinin tanımı ve teorileri ile siyasal alan arasındaki ilişki kurma, Türk bürokrasisinin temel sorunları ve çözüm yolları hakkında genel olarak bilgi vermektir.
Dersin Özeti

Bürokrasi, bürokrasi teorileri-  Örgütler, üst yöneticiler - Kamu kuruluşları ve çevresi, değişme- Bürokrasi ile siyasî sistemler arasındaki ilişkiler- Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (kırtasiyecilik)- Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (merkeziyetçilik)- Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (kaynakların israfı)             - Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (hizmet içi eğitim, yüksek yöneticilerin yetiştirilmesi) -

Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (asker-sivil bürokrasi ilişkisi)               - Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (idarî denetim)- Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (yargı bürokrasisi)- Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (meşruiyet sorunu, hesap verilebilirlik)                -

Türk kamu yönetiminin belli başlı sorunları (insan hakları, şeffaflık)-

Dersin Öğrenim Çıktıları

1.       Türk bürokrasisinin temel sorunlarını listeleyebilmeliler.

2.       Bu temel sorunların hangi bürokratik kurumlar arasındaki sorunlar olduğunu şekil ve grafikler yardımıyla betimleyebilmeliler

3.       Örnek olaylarda sorunun hangi kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendirdiğini gösterebilmeliler.

4.       Temel sorun alanlarının hangi kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkili olduğunu belirleyebilmeliler.

5.       Bürokratik sorunların çözülmesine yönelik yeni bir bürokratik yapıyı planlayabilmeliler.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam - -
Laboratuar - -