INS 407

Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Prof.Dr.Ali Osman ÇAKIROĞLU
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım, Problem Çözme
Önerilen Ders Kitabı 1. Deren, H. , Uzgider, E. , Piroğlu, F. ; Çelik Yapılar, Çağlayan Yayınevi, İstanbul,2000.
Yardımcı Ders Kitabı 1.McCormac, J. , Structural Steel Design ASD Method, Harper Collins, 1993 2.Spiegel, L. , Limbrunner, G. F. , Applied Structural Steel Design, 4 th Edition, Prentice Hall,1986. 3.Gaylord, E. H. , Gaylord, C. N. , Stallmeyer, J. E. ; Design of Steel S
Dersin Amacı Çelik yapıların tasarımı, detaylandırılması ile ilgili bilgi vermek ve çelik yapılar konusunda öğrencilerin bilgi ve becerilerini arttırmaktır.
Dersin Özeti

Çelik yapı tasarımı ile ilgili genel bilgiler ve yapısal özelikler, yükler ve yük birleşimleri, birleşimler ve birleşim elemanları, kaynaklı ve cıvatalı birleşimler, çelik yapılarda elemanlar, emniyet gerilmeleri yöntemi ile tasarım ve detaylandırma, Çekme elemanlarının tasarımı, basınç elemanlarının tasarımı, Kirişler ve kiriş-kolon birleşimleri, yanal burkulma, çelik çatı projelendirme ilkeleri , stabilite, özel birleşimler.

Dersin Öğrenim Çıktıları

ÖÇ-1: Çelik yapı elemanlarının boyutlandırılması birleşim elemanlarının ve birleşimlerin boyutlandırılmasında mekanik bilgilerini kullanma becerisi kazanma.

ÖÇ-2: Bir çelik yapının tasarımı ile kaynaklı ve cıvatalı birleşimleri tasarlama becerisi kazanma.

ÖÇ-3: Yürürlükte bulunan yeni teknik standartları izleme becerisi kazanma.

ÖÇ-4: Çelik yapılar için faklı yapısal çözümleme programlarını kullanma becerisi kazanma.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Giriş, Yapı malzemesi olarak çeliğin avantajları, dezavantajları, çelik malzemenin mekanik özellikleri, çelik yapılarda yükler, kesitler.
2. Hafta Çelik yapılarda birleşim araçları, perçinler ve cıvatalar, Cıvatalı birleşimlerin hesabı.
3. Hafta Kaynak, Kaynak çeşitleri, Kaynaklı birleşimlerin hesabı.
4. Hafta Çelik taşıyıcı eleman çeşitleri, Emniyet gerilmeleri yöntemi, Çekme çubuklarının analizi ve tasarımı, Net enkesit alanları, Emniyet gerilmeleri, çekme çubuğu kesitleri.
5. Hafta Basınç çubukları, burkulma, narinlik oranları, basınç çubuğu kesitleri, tek parçalı basınç çubukları.
6. Hafta Çok parçalı basınç çubuklarının tasarım prensipleri.
7. Hafta Çok parçalı basınç çubukları, çerçeve çubuklarının burkulma boyları.
8. Hafta Eğilmeye çalışan elemanlar, Kiriş enkesitleri, Kirişlerin analizi ve tasarımı, Kirişlerin takviyesi.
9. Hafta Kirişlerin yanal burkulması, Eğilmeli burkulmaya maruz elemanların analizi.
10. Hafta Çekme çubuğu ekleri.
11. Hafta Kiriş ekleri ve mesnetleri.
12. Hafta Kolon-kiriş birleşimleri.
13. Hafta Özel birleşimler, rijit çerçeve köşeleri.
14. Hafta Kolon ayakları
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05