GMS 410

Yöresel Türk Mutfağı

Dersin Adı: GMS 410 Yöresel Türk Mutfağı
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 8
AKTS Kredi Değeri 6
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı UZMAN:Sencan DURAK
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım,uygulama,deney
Önerilen Ders Kitabı Türk Mutfağı,Deniz ERMİŞ,Gün Yayıncılık 2007,
Yardımcı Ders Kitabı Türk Mutfağı yemekleri,Milli Eğitim Bakanlığı,Anadolu Okul Yayınları,2011
Dersin Amacı Yöresel Türk Mutfağı yemekleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olmak.
Dersin Özeti

Yöresel Türk Mutfağı dersinde Yöresel sebze çorbaları,yöresel tahıl ,kurubaklagil çorbaları,yöresel et çorbaları ile ilgili bilgi ve becerileri verir.Yörelere ait sebze yemeklerinin yapım teknikleri hakkında beceri kazandırır.Yöresel kurubaklagil yemekleri Yöresel dolma ve sarmalar konusunda bilgi ve beceri kazandırır.Yöresel et dolmaları,Kümes hayvanları ile dolma ve sarmalar ,yöresel makarnalar,Yöresel et ve sakatat yemekleri ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır.dört saatlik bir ders olup 2 saat uygulama,2 saat teorik olarak işlenir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

-Yöresel çorbaları bilir ve beceri kazanır,

-Yöresel sebze yemeklerinin Türk mutfağında yeri ve önemini bilir ve beceri kazanır,

-Türk mutfağına özgü yöresel dolma ve sarmaların yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur ve beceri kazanır,

-Yöresel et dolmaları hakkında bilgi sahibi olur ve beceri kazanır,

-Yöresel makarnalar konusunda bilgi sahibi olur  ve beceri kazanır,

-Yöresel mutfaklara ait kebabları bilir ve beceri sahibi olur,

-Yöresel sakatat yemeklerini bilir ve beceri sahibi olur.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama 1 20
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 20
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Türk Mutfağına özgü yöresel sebze ve tahıl çorbaları
2. Hafta Yöresel sütlü yoğurtlu çorbalar,Kurubaklagil çorbaları
3. Hafta Yöresel Türk Mutfağına ait et çorbaları
4. Hafta Yöresel Türk Mutfağına ait sebze yemekleri
5. Hafta Yöresel Türk mutfağına ait Baklagil yemekleri
6. Hafta Yöresel Türk mutfağına ait Dolma ve sarmalar
7. Hafta Yöresel Türk mutfağına ait Dolma ve sarmalar
8. Hafta Yöresel Türk mutfağına ait et dolmaları
9. Hafta Yöresel Türk mutfağına ait et dolmaları
10. Hafta Yöresel Türk mutfağına özgü makarnalar
11. Hafta Yöresel Türk mutfağına özgü makarnalar
12. Hafta Yöresel Türk mutfağına özgü Et ve sakatat yemekleri
13. Hafta Yöresel Türk mutfağına özgü Et ve sakatat yemekleri
14. Hafta Yöresel Türk Mutfağına özgü mönü planlama ve dönemin değerlendirilmesi
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında güncel bilgileri, içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek 3 4 4 4 3
PY2) Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde; her birimde sorumluluk alarak en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek 3 4 4 3 4
PY3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek 4 5 4 4 5
PY4) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplamak, değerlendirmede bulunmak ve karar verebilmek 4 4 4 4 5
PY5) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 4 4 5 4 5
PY6) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek 4 5 5 4 4
PY7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek 3 4 4 5 4
PY8) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek 4 4 4 4 4
PY9) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak 4 5 4 4 4
PY10) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek 4 5 4 4 4
PY11) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olmak 4 5 5 4 4
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 14 14 14 42
Uygulamalı Ders 14 4 14 32
Ödevler 1 5 2 8
Sunum / Seminer hazırlama 1 4 2 7
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 14 3 1 18
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 1 2 2 5
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 14 4 4 22
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 14 1 1 16
Kısa Sınavlar 2 5 4 11
Ara Sınavlar 2 5 4 11
Yari Yılsonu sınavı 1 6 1 8
Toplam İş Yükü (Saat) 180
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 6
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri