GMS 304

Soğuk Mutfak

Dersin Adı: GMS 304 Soğuk Mutfak
Dersin Türü Zorunlu
Verildiği Yarıyıl 6
AKTS Kredi Değeri 6
Kredi Değeri 2
Teorik Saati 1
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi Yok
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı İbrahim DEMİRSES
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım,Uygulama,Laboratuar
Önerilen Ders Kitabı Arıkdal, Nail. Yaşayan Büyük Türk Mutfağı. Doğan Kitap Kasım,2009. Garde Manger The Art end Craft of the cold kitchen 4e, Culinary İnstitute of America (CİA), John Wiley&Sons, İnc April 2012.
Yardımcı Ders Kitabı Yılmaz, Rahmi. Rahmi Usta`nın Yemek Kitabı. Yakamoz Yayınları 2008.
Dersin Amacı Bu ders genel olarak öğrencinin soğuk mutfağa ve cateringe hakim olmasını hedefler.
Dersin Özeti

Bu ders öğrencileri başlangıçlara, hors d'oeuvres, canepes, pates, terrines, salata büfeleri, büfe dizaynı, Türk Mezeleri, Konumlandırma sunum dekor ve menü planlamada yeteri dereceye gelir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler;

1. Catering sürecini başlangıcından sonuna kadar anlar ve takip eder.

2.Çeşitli soğuk ve sıcak başlangıçlar, salata büfelerini tanımlar.

3. Pate, galentines ve terriness hazırlar

4. Catering sürecine hazırlık listesi sağlar.

5.Mezeler ve Türk mezeleri hazırlar.

6.Zeytinyağlıları hazırlar

7. Kokteyl yiyeceklerini hazırlar ve sunar.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama 1 20
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 20
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Derse giriş/Ön Hazırlık
2. Hafta Salatalar/ Soslar ve Lezzetlendiriciler
3. Hafta Zeytinyağlılar
4. Hafta Mezeler
5. Hafta Türk Mutfağı Mezeleri
6. Hafta Soğuk Etler
7. Hafta Kokteyl Yiyecekleri/Sandwiçler
8. Hafta Soğuk ve Sıcak Hors d`oeuvre`ler
9. Hafta Füme Teknikleri
10. Hafta Pate,Terrine ve Şarküteri
11. Hafta Peynirler ve diğer süt ürünleri
12. Hafta Mousseline/ Aspic ve Chaud-Froid
13. Hafta Büfe Dekorları
14. Hafta Geleneksel Türk Büfesi
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek 3 4 4 5 5
PY2) Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek 5 3 4 5 5
PY3) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek 4 3 3 5 5
PY4) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 5 5 4 4 4
PY5) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek 3 4 4 5 5
PY6) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek 5 4 4 3 5
PY7) Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak 3 5 4 4 5
PY8) Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek 4 4 4 4 4
PY9) Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak 3 3 5 5 5
PY10) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek 3 3 4 4 4
PY11) Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek 4 4 4 5 4
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 14 0 1 14
Uygulamalı Ders 14 0 2 28
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 1 1 1 2
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 14 5 2 72
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 0 0 0 0
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 30 2 32
Yari Yılsonu sınavı 1 30 2 32
Toplam İş Yükü (Saat) 180
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 6
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri