GMS 303

ULUSLARARASI MUTFAKLAR

Dersin Adı: GMS 303 ULUSLARARASI MUTFAKLAR
Dersin Türü Zorunlu
Verildiği Yarıyıl 5
AKTS Kredi Değeri 3
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Uzman Hatice CİVELEK
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım,Soru cevap,Uygulama,Tartışma.
Önerilen Ders Kitabı Bektaş GÜRBÜZ, Dünya Mutfağı,Umut Tanı Sağlık Matbaa, 2007
Yardımcı Ders Kitabı Mehmet Sarıışık, Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık
Dersin Amacı Uluslararası mutfaklara ait ürünlerin, uluslararası pişirme tekniklerine ve beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunulmasına ilişkin bilgilerin kazandırılması.
Dersin Özeti

Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama şekilleri, pişirme yöntemleri, ürünlerin hazırlanması, sunulması ve saklanmasına yönelik teknik bilgileri kazanır.

Uluslararası mutfaklarda kullanılan malzemeler vetekniklerle ürünler hazırlar.Uluslararası mutfaklardaki ürünlerin sunumlarını gelişen teknolojiyle uyumlu şekilde hazırlar.

Uluslararası mutfaklara uygun menüler planlayabilir ve uygular.

Dersin Öğrenim Çıktıları
  1. Gastronomi ve uluslararası mutfaklarla ilgili kavramları, terimleri ve hazırlama ilkelerini bilir ve uygular.
  2. Gastronomi alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  3. Gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir.
  4. Bir yiyecek  içecek işletmesini yönetebilecek şekilde yönetim teorilerini bilir ve uygular.
  5. Uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatının bilir ve uygular.
  6. Uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
  7. Uluslararası mutfaklarla ilgili menü planlar ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
  8. Ürünlere uygun malzemelerin satın alınması, hazırlanması ve sunulması ile ilgili tüm süreçleri bilir ve uygular.
  9. Ürünlerin hazırlanacağı ortamın hazırlanması, uluslararası mesleki standartları, iş güvenliğini bilir ve uygular.
  10. Uluslararası mutfaklara uygun ürünler hazırlarken; uluslararası pişirme teknikleri ile yerel pişirme tekniklerini birleştirerek kullanır.
  11. Uluslararası mutfaklardan hazırlanan ürünlerin uygun koşullarda saklanma yöntemlerini bilir ve uygular.
Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 13 70
Laboratuar
Uygulama 1 20
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 20
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Uluslararası mutfağın genel özellikleri, Uluslararası doğrama,pişirme ve sunum teknikleri.
2. Hafta Fransız mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, yemek örneklerini inceleme ve uygulama, sunma.
3. Hafta Fransız mutfağından ürünler hazırlama, ve sunma.
4. Hafta İtalyan mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, yemek örneklerini inceleme ve ürün hazırlama, sunma.
5. Hafta İtalyan mutfağından ürünler hazırlama ve sunma.
6. Hafta Meksika,Hindistan ve Afganistan mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, yemek örneklerini inceleme ve hazırlama.
7. Hafta Meksika, Hint ve Afgan mutfağından ürünler hazırlama ve sunma.
8. Hafta Vize Sınavı
9. Hafta Çin ve Uzak Doğu mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, yemek örneklerini inceleme ve hazırlama, sunma.
10. Hafta Çin ve uzak doğu mutfağından ürünler hazırlama ve sunma.
11. Hafta Rus ve Orta Asya mutfağının genel özellikleri, kullanılan malzemeler, yemek örneklerini inceleme ve hazırlama.
12. Hafta Rus ve Orta Asya mutfağından ürünler hazırlama ve sunma.
13. Hafta Türk ve Osmanlı mutfağının genel özellikleri ve kullanılan malzemeler,örnekler hazırlama ve sunma.
14. Hafta Uluslararası mutfakların ortak kullanımıyla örnek ürünler tasarlama ve sunma.
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Uluslararası mutfaklarda kavramları ve terimleri, hazırlama ilkelerini bilir. 4 5 5 4 5
PY2) Gastronomi alanında bilgi ve iletişim tekniklerini kullanır. 5 5 5 4 5
PY3) Gastronomi ile ilgili mesleki bilgi ve kavramları analiz eder ve yorumlar. 5 4 4 5 5
PY4) Yiyecek içecek işletmesini yönetebilecek bilgi ve becerileri kavrar ve uygular. 5 5 5 5 5
PY5) Uluslararası gıda güvenliğini ve gıda mevzuatını, hijyen standartlarını bilir ve uygular. 4 4 4 4 5
PY6) Uluslararası mutfaklar (Fransız,İtalyan,Uzak doğu vb. )hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. 5 5 4 5 5
PY7) Uluslararası mutfaklarla ilgili menüler planlar ve fiyatlandırabilirler. 4 4 4 4 5
PY8) Ürünlere uygun malzemelerin satın alınması ve depolanmasıyla ilgili kuralları biler ve uygular. 5 5 4 5 5
PY9) Ürünlerin hazırlanıp sunumunun yapılacağı ortamın hazırlanmasını sağlar. 4 4 5 4 4
PY10) Uluslararası mutfaklara uygun ürünler hazırlarken, uygun pişirme yöntemlerini seçer ve uygular. 4 4 5 5 5
PY11) Uluslararası mutfaklarda hazırlanan ürünlerin uygun koşullarda saklanmasını bilir ve uygular. 5 5 5 5 5
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 0 2 26
Uygulamalı Ders 13 0 2 26
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 2 0 3 6
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 5 0 3 15
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 6 1 7
Yari Yılsonu sınavı 1 9 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 90
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 3
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri