GMS 204

Türk Mutfağı

Dersin Adı: GMS 204 Türk Mutfağı
Dersin Türü Zorunlu
Verildiği Yarıyıl 4
AKTS Kredi Değeri 6
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 4
Ön Kosul Dersi Yok
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Hatice CİVELEK
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım,Soru cevap,Uygulama,Tartışma.
Önerilen Ders Kitabı 1-Siniden tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık/ İstanbul-1999/ Nevin Halıcı 2-Türk Mutfağı/Oğlak Yayınları/ İstanbul-2009/ Nevin Halıcı 3-
Yardımcı Ders Kitabı 1-Kaşgarlı Mahmut /Divanü Lügat-it Türk/ Ankara Üniversitesi/ Ankara-1972 2-Beslenme Kültürümüz /Kültür Bakanlığı Yayınları/ Ankara-1990/ Ayşe Baysal.
Dersin Amacı Türk yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olmalarını ve akademik yaşamlarında bu bilgiyi uygulama fırsatı bulmalarını amaçlanmaktadır.Türk mutfağının ne olduğunu, tarihi, coğrafi ve antropolojik bağlamda yerini tanımlayacaktır.Bu dersin bir diğer amacı;yurt içinde ve dışında Türk mutfağında değişimlere neden olan gelişimlere ışık tutarak öğrencilerin viz
Dersin Özeti

Türk mutfağının tarihsel, ekonomik, siyasal ve toplumsal dinamikler arasındaki karışımın olduğunu anlamak.Ulusal ve bölgesel mutfak , yerel mutfak nedir? kavramak.Öğrencilerin mesleki platformlarında uzmanlık bilgilerini ortaya koyarken kültürel farkındalık ve profesyonel vizyonlarının artırmak, daha donanımlı olamalarını sağlamak.

Dersin Öğrenim Çıktıları

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler;

1-Türk mutfağının tarihi gelişimini bilir.

2-Kişisel ve ve toplumsal hayatımızı etkileyen yemek kültürünü tanır.

3-Bireysel ve toplumsal olarak yemeğe verilen anlam ve önemi kavrar.

4-Sofra düzeni,servisi ve pişirme teknikleri, yemek adabı hakkında bilgi sahibi olur.

5-Küreselleşen gıda olgusunu kavrar.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 13 70
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler 1 10
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 30
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Türk mutfak kültürü ve özellikleri
2. Hafta Türk mutfak tarihi gelişimi
3. Hafta Türk mutfak mimarisi
4. Hafta Türk mutfak kültüründe kullanılan araç ve gereçlerin tanıtımı
5. Hafta Türk mutfağında uygulanan geleneksel pişirme teknikleri
6. Hafta Türk mutfak kültüründe sofra düzenleri ve servis
7. Hafta Yemek öğünleri ve yemek yeme adabı
8. Hafta VİZE SINAVI
9. Hafta Davet yemekleri ve ikramları
10. Hafta Geleneksel mutfaktan modern mutfağa geçiş dönemleri
11. Hafta Kutsal günler, neşeli günler ve yemek hazırlama ve yeme uygulamaları
12. Hafta Türk mutfağında hazırlanan içecekler
13. Hafta Türk mutfak kültüründe uygulanan yeni uygulama yaklaşımları
14. Hafta Yörelere ait yemek kültürünün incelenmesi ve raporların sunulması
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Gastronomi mutfak sanatları ve yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek 1 1 1 1 5
PY2) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek 1 1 1 1 5
PY3) Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve işçi güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirmek 1 1 1 4 1
PY4) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel ögelere ilişkin verimleri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek 1 1 1 4 5
PY5) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 1 1 3 1 1
PY6) Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili şekilde aktarabilmek 1 1 3 1 1
PY7) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülmeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek 1 1 1 4 1
PY8) Gastronomi ve mutfak sanatları yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek 1 1 1 1 5
PY9) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek 1 1 1 4 1
PY10) Gastronomi ve mutfak sanatları alanında teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek 1 1 1 1 5
PY11) Gastronomi ve mutfak sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olmak 1 1 1 1 4
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 2 2 52
Uygulamalı Ders 13 2 2 52
Ödevler 1 5 4 9
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 0 0 0 0
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 2 0 4 8
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 13 0 4 42
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 6 1 7
Yari Yılsonu sınavı 1 9 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 180
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 6
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri