GMS 201

Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri

Dersin Adı: GMS 201 Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 3
AKTS Kredi Değeri 5
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi Yok
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. Farhan Alfin
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı Özgün KALKIŞIM, Mehmet Özdemir, Osman BAYRAM, EKMEK YAPIM TEKNOLOJİSİ, Gümüşhane Üniversitesi yayını, 2012
Yardımcı Ders Kitabı Sarah R. Labensky and Priscilla Martel; with Eddy Van Damme, 2016, On baking : a textbook of baking and pastry fundamentals, Houston Community College
Dersin Amacı Ekmek ve pasta yapım prosesleriyle çeşitlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Özeti

Ekmek yapım aşamaları, ekmek katkı maddeleri, pastacılık terimleri, pasta süsleme ve pasta yapımları

Dersin Öğrenim Çıktıları

Bu ders ile öğrenciler
1. Ekmek yapım aşamalarını uygular
2. Ekmek hatalarını bilir
3. Ekmek çeşitlerini teorik ve pratik olarak uygular
4. Pastacılık ekipmanları ve terimlerini bilir
5. Pasta süsleme ve sıvamayı uygular

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 13 70
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler 1 10
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 30
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Ekmek tarihçesi ve ekmek çeşitleri
2. Hafta Ekmek yapım aşamaları
3. Hafta Ekmek katkı maddeleri
4. Hafta Ekmek hataları ve düzeltilmesi
5. Hafta Pasta yapım teknikleri
6. Hafta Pastacılık terimleri
7. Hafta Normal tava ekmeği yapımı
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Çavdarlı ekmek yapımı ve Yulaflı ekmek yapımı
10. Hafta Pandispanya yapımı
11. Hafta Mereng yapımı
12. Hafta Pastacı kreması ve pasta sıvama teknikleri
13. Hafta Pasta süsleme teknikleri
14. Hafta Pasta süsleme teknikleri
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. 3 3 4 4 4
PY2) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek 3 3 4 5 2
PY3) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplamak, değerlendirmede bulunmak ve karar verebilmek 4 4 2 3 3
PY4) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 3 4 1 2 5
PY5) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olmak. 3 2 4 3 2
PY6) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek 3 4 3 2 3
PY7) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak 3 4 1 2 1
PY8) Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular. 4 2 3 4 1
PY9) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında güncel bilgileri, içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek 5 2 2 5 2
PY10) Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir. 3 2 4 2 3
PY11) Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. 5 3 4 4 3
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 1 2 39
Uygulamalı Ders 13 2 2 52
Ödevler 1 6 4 10
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 1 2 2 4
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 2 4 4 16
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 13 0 4 42
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 6 1 7
Yari Yılsonu sınavı 1 9 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 180
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 6
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri