GMS 104

Klasik Yiyecek Üretimi Teknikleri

Dersin Adı: GMS 104 Klasik Yiyecek Üretimi Teknikleri
Dersin Türü Zorunlu
Verildiği Yarıyıl 2
AKTS Kredi Değeri 7
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 2
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir lisans
Dersin Öğretim Elemanı UZMAN YAPRAK DEMİRBAŞ
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım,uygulama,deney
Önerilen Ders Kitabı Yiyecek üretim temelleri,Yazarlar Öğr.Gör.Dr. Hüseyin ÖNEY (Ünite 1, 8) Öğr.Gör. Mutlu DOĞAN DÖNMEZ (Ünite 2, 6, 7) Öğr.Gör. Dilek ÜNLÜ (Ünite 3, 4, 5) T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 2601 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1569 Yemek Pişirme, Leman
Yardımcı Ders Kitabı Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan, Ankara, 2009
Dersin Amacı Klasik yiyecek üretim tekniklerini ve bu teknikleri kullanarak üretim yapma becerisi kazandırmak.
Dersin Özeti

Klasik Yiyecek üretim teknikleri dersinde,uluslar arası yiyecek pişirme teknikleri olan boilli,blasihng,poşe,braise,grill,frit,saute,roti,etüve vepaure,poelle yöntemlerinin kullanılması ve bu yöntemlerle yiyecek üetimi ile ilgili bilgi ve beceri kazandıran bir derstir.Ayrıca klasik yöntemlerle yiyecek üretme teknikleri olan şekerle saklama ,tuz ile saklama,konserveler,et ürünleri,tütsüleme yöntemi dondurma  ve kurutma yöntemleri ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlar.Ekmek yapımı ile ilgili yöntem ve teknikleri kullanarak öğrencilerin konuyla ilgili bilgi ve beceri kazanmasını amaçlar.

Dersin Öğrenim Çıktıları

-Uluslar arası pişirme yöntemlerini bilir

-Uluslar arası klasik pişirme yöntemlerini kullarak yiyecek üretir.

-Tuzda saklama yöntemi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

-Şekerle saklama yöntemi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

-Konserve yapımı ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

-Tütsüleme yöntemi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

-Dondurarak saklama yöntemi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

-Ekmek,pizza,hamburger üretimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanır.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 3 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Öğün planlanması,mutfak tasarımı ve mutfakta kullanılan araçlar,Klasik Yiyecek üretim tekniklerinin sınıflandırılması,ulusal ve uluslararası yiyecek üretim teknikleri
2. Hafta Klasik pişirme yöntemleri,Boilli,poşe,blasing yöntemleri ve ürün hazırlama uygulamaları,süsleme ve sunum becerileri
3. Hafta Sote,braise ve roti yöntemleri,ürün hazırlama uygulamaları,süsleme ve sunum becerileri
4. Hafta Grill,frit,etüve vepaure yöntemleri,ürün hazırlama uygulamaları,süsleme ve sunum becerileri
5. Hafta Besin muhafaza ve yiyecek işleme yöntemleri , çeşitli katkı maddeleri kullanarak yiyecek üretme yöntemleri
6. Hafta Tuzlayarak besin saklama ve yiyecek üretme yöntemi ve uygulamaları
7. Hafta Şekerle besinleri muhafaza etme ve ürün hazırlama uygulamaları
8. Hafta Kurutarak besin saklama ve yiyecek üretme uygulamaları
9. Hafta Tütsüleme yöntemi ile besin işleme ve yiyecek üretme uygulamaları
10. Hafta Konserve yaparak besin saklama ve yiyecek üretme uygulamaları
11. Hafta Klasik yöntemlerle ekmek ve unlu gıda üretme teknikleri
12. Hafta Klasik yöntemlerle ekmek ve unlu gıda üretme uygulamaları
13. Hafta Et suları hazırlama ve sos yapma teknikleri ve uygulamaları
14. Hafta Süt işleme, süt ürünleri hazırlama ve yumurta pişirme teknikleri ve uygulamaları
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında güncel bilgileri, içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek 3 4 5 3 4
PY2) Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde; her birimde sorumluluk alarak en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek 4 4 4 4 4
PY3) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek 4 4 3 5 4
PY4) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplamak, değerlendirmede bulunmak ve karar verebilmek 4 4 4 4 4
PY5) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 4 4 4 3 4
PY6) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek 5 4 4 3 4
PY7) Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek 4 4 5 4 4
PY8) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek 1 1 1 4 1
PY9) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak 4 4 4 4 4
PY10) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek 4 3 4 3 4
PY11) Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olmak 5 4 4 4 5
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 7 7 7 21
Uygulamalı Ders 7 10 10 27
Ödevler 2 8 10 20
Sunum / Seminer hazırlama 1 8 2 11
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 14 1 14 29
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 1 8 5 14
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 14 2 14 30
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 14 2 5 21
Kısa Sınavlar 3 8 2 13
Ara Sınavlar 1 10 1 12
Yari Yılsonu sınavı 1 10 1 12
Toplam İş Yükü (Saat) 210
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 7
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri