GDM 313

Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası

Dersin Adı: GDM 313 Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 5
AKTS Kredi Değeri 5
Kredi Değeri 3
Teorik Saati 3
Uygulama Saati 0
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir lisans
Dersin Öğretim Elemanı
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı 1. Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon (2001) 2. Ötleş, S. “Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası” Ders Notları (2005)
Yardımcı Ders Kitabı 1. Schmidl, M.K., Labuza, K., (Edited) “Essentials of Functional Foods”, An Aspen Press (2001)
Dersin Amacı Tıbbi ve fonksiyonel gıdalar kimyası içerisine giren başlıca konularda bilgi vermek ve bu gıdalardaki biyoaktif bileşenler ve fitokimyasalların kimyasal yapıları ve reaksiyonlarını öğretmektir.
Dersin Özeti

Fonksiyonel gıda kavramı, tarihçesi, çeşitleri, sağlık üzerine etkileri

Dersin Öğrenim Çıktıları

1 Fonksiyonel gıdalar kavramını öğrenme

2 Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini öğrenme

3 Fonksiyonel gıdaların bileşimlerini öğrenme

4 Fonksiyonel gıdaların sağlık özrine etkilerini öğrenme

5 Bazı fonksiyonel gıdaların üretimi hakında bilgi sahibi olma

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Tıbbi ve fonksiyonel gıdalara giriş-1
2. Hafta Tıbbi ve fonksiyonel gıdalara giriş-2
3. Hafta Biyoaktif bileşiklerin kaynağı olarak soya ürünleri
4. Hafta Bal ve arıcılık ürünleri
5. Hafta Likopen ve kanser
6. Hafta Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-1
7. Hafta Fitoöstrojen ve fitokimyasalların kimyası-2
8. Hafta Yeşil çaydaki fenolik bileşikler
9. Hafta Chlorella ve spirulina-1
10. Hafta Chlorella ve spirulina-2
11. Hafta Sarımsaktaki organosülfür bileşikleri
12. Hafta Keten, pirinç, yulaf, ginseng, echinacea, sebzeler ve diğer otlardaki biyoaktif bileşikler
13. Hafta Fonksiyonel süt ürünleri ve balık yağı (w3 /w6)
14. Hafta Tıbbi ve fonksiyonel gıdaların günümüzdeki yasal düzenlemeleri
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerini mesleğinde kullanır. 1 1 1 1 1
PY2) Deney veya proje tasarlayıp, uygular ve sonuçlarını analiz edip yorumlar. 1 1 1 1 1
PY3) Bir sistemi, sistem parçasını, süreci tanımlanmış hedef doğrultusunda tasarlar. 1 1 1 1 1
PY4) Değişik meslek gurupları ile takım olarak çalışır, liderlik yapar. 1 1 1 1 1
PY5) Gıda mühendisliği ile ilgili mühendislik problemlerini tanır, modeller ve çözer. 1 1 1 1 1
PY6) Mesleğini etik, iş güvenliği, sağlık ve çevre bilinci ve hukuksal sorumlulukla uygular. 1 1 1 1 1
PY7) İletişim ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 1 1 1 1 1
PY8) Çağın sorunları için gıda mühendisliği çözümlerinin önemli olduğunu araştırır, bilir. 1 1 1 1 1
PY9) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir ve uygular. 1 1 1 1 1
PY10) Dünyadaki gıda mühendisliği ile ilgili güncel problemler ve çözümleri için gerekli girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgisi vardır. 1 1 1 1 1
PY11) Gıda Mühendisliği için gerekli teknik, beceri ve araçları seçip kullanır. 1 1 1 1 1
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 14 0 3 42
Uygulamalı Ders 0 0 0 0
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 14 3 0 42
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 0 0 0 0
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 23 1 24
Yari Yılsonu sınavı 1 41 1 42
Toplam İş Yükü (Saat) 150
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 5
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri