GDM 203

Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. Farhan Alfin
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı Demirci, Mehmet, 2014, Gıda Kimyası, 7, Baskı, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü/TEKİRDAĞ, 296s.
Yardımcı Ders Kitabı 1.) Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter, 2009, Food Chemistry, 4th ed. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2.) deMan, J.M., 1999, Principles of Food Chemistry 3rd edition, The Avi Publishing Company, 595 pp.
Dersin Amacı Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineraller ve suyun bileşimi ve özellikleri, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri öğretmektir.
Dersin Özeti

Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, tipleri, aktivitesi; proteinlerin  özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayini, biyolojik değeri; lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, aromatik yapılı yağ alkolleri, antioksidanlar; minerallerin sınıflandırılması, doğadaki ne şekilde bulunduğu, emilime etki eden faktörler, toksik mineraller. Laboratuvar deneyleri.

Dersin Öğrenim Çıktıları

1. Su ve buzun fiziksel özellikleri, molekül yapısı ve tiplerini; su aktivitesi ve gıdaların bozulması arasındaki ilişkiyi bilir.

2. Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinlerini bilir ve yapar.

3. Proteinlerin yapısı, biyolojik değeri, fizikokimyasal özellikleri, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinlerini bilir.

4. Lipitler, yağ asitleri, yemeklik yağlar, ilgili antioksidan ve minerallerin kimyasal özelliklerini ve sınıflandırılmasını bilir .

5. Düz zincirli ve aromatik yağ alkollerinin yapısını açıklar.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar 0 0
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler 0 0
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Giriş, Gıdaların Bileşimi, gıdalarda bulunan su tipleri.
2. Hafta Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, aktivitesi.
3. Hafta Gıda Maddelerinde Lipidler, Lipidlerin Kimyasal Yapısı
4. Hafta Doymuş ve Doymamış Yağ Asitleri,
5. Hafta Yağ Asitlerinin İsimlendirilmesi, Doymamış Yağ Asitlerinde İzomerizm
6. Hafta Yağların Sınıflandırılması, Yağların Bazı Özellikleri