BES 409

Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri

Dersin Adı: BES 409 Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 7
AKTS Kredi Değeri 3
Kredi Değeri 2
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 0
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı Baysal, A. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, 13.baskı, Ankara, 2011
Yardımcı Ders Kitabı
Dersin Amacı Besinleri işleme ve saklama yöntemleri hakkında bilgi vermek.
Dersin Özeti

Besinlerin işlenmesi ve saklanmasında kullanılan yöntemler detaylı olarak incelenecektir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

Bu dersin sonunda öğrenciler;

1. Besin işleme ve saklama metotlarını sınıflandırır.

2. Her bir yöntemin besinler üzerindeki etkilerini öğrenir.

3. Besinin özelliklerine uygun saklama yöntemini öğrenir.

4. Besin işleme sırasındaki değişimleri öğrenir.

        5. Beslenme ve besin işleme arasındaki ilişkiyi inceler.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 70
Laboratuar 0
Uygulama 0
Alan Çalışması/Staj 0
Ödevler 0
Proje/Sunum/Seminer 0
Kisa Sinavlar 10
Ara Sınavlar 30
Yılsonu sınavı 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Besinleri İşleme ve Saklamanın önemi
2. Hafta Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri
3. Hafta Besinlerin Isıl İşlemle Muhafazası
4. Hafta Besinlerin Soğukta Saklanması
5. Hafta Besinlerin Dondurarak Muhafazası
6. Hafta Besinlerin Şekerle Muhafazası
7. Hafta Besinleri Tuzlayarak Saklama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Kimyasal Maddelerle Saklama
10. Hafta Fermantasyon Yöntemiyle Saklama
11. Hafta Gıdalarda Antibiyotik Kullanımı
12. Hafta Gıda Katkı Maddeleri
13. Hafta Işınlama
14. Hafta Güncel Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır. 4 4 4 4 5
PY2) Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır. 4 4 3 4 5
PY3) Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 4 5 4 5 4
PY4) Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder. 4 4 3 4 4
PY5) Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir. 4 3 4 4 4
PY6) Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır. 3 4 4 4 5
PY7) Mesleki etik bilincine sahiptir. 4 4 3 5 3
PY8) İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır. 3 3 3 4 5
PY9) Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular. 4 4 3 4 3
PY10) Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır. 3 5 4 4 3
PY11) Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir. 4 4 5 4 5
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 0 2 26
Uygulamalı Ders 0 0 0 0
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 12 0 1 12
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 1 10 0 10
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 1 6 1 7
Yari Yılsonu sınavı 1 9 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 65
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 2
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri