BES 314

Besin Destekleri

Dersin Adı: BES 314 Besin Destekleri
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 6
AKTS Kredi Değeri 3
Kredi Değeri 2
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 0
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi -
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Lisans
Dersin Öğretim Elemanı
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım
Önerilen Ders Kitabı Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
Yardımcı Ders Kitabı Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007
Dersin Amacı Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin Özeti

Besin destek ürünleri olarak kullanılabilen fitokimyasallar, vitamin ve mineraller, probiyotik ve prebiyotikler

Dersin Öğrenim Çıktıları

Bu dersin sonunda öğrenci;

1. Fitokimyasal besin desteklerini değerlendirebilecektir.

2. Vitaminleri ve mineralleri sınıflandırabilecektir.

3. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen problemleri değerlendirir.

4. Prebiyotikler, probiyotikler ve işlevsel besinleri ayırt edebilecektir.

5. İşlevsel besinleri ve fonksiyonlarını ilişkilendirir.

 

 

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam 70
Laboratuar 0
Uygulama 0
Alan Çalışması/Staj 0
Ödevler 0
Proje/Sunum/Seminer 0
Kisa Sinavlar 10
Ara Sınavlar 30
Yılsonu sınavı 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Genel Bakış ve Kavramlar
2. Hafta Fenolik Bileşikler
3. Hafta Fitokimyasallar; Terpenler
4. Hafta Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri
5. Hafta Fitokimyasallar: Besin Elyafı
6. Hafta Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler
7. Hafta Vitaminler - Suda Çözünenler I
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Vitaminler - Suda Çözünenler II
10. Hafta Vitaminler – Yağda Çözünenler
11. Hafta Mineraller
12. Hafta Prebiyotikler
13. Hafta Probiyotikler
14. Hafta Tartışma
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Diyetisyen olarak mesleğinin gerektirdiği, temel ve sosyal bilimlere ait bilgileri edinebilme ve bunları yaşamı boyunca kullanır. 4 5 5 4 5
PY2) Mesleki yaşamı boyunca insan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi ilkelerini temel alır. 4 5 5 5 5
PY3) Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 5 5 5 5 5
PY4) Beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeleri takip eder. 4 4 5 4 5
PY5) Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri takip etmede ve kendini bu alanda geliştirmede gerekli bilgi ve iletişim teknolojileri bilgi ve becerilerine sahiptir. 3 3 3 2 2
PY6) Kazandığı bilgi ve becerileri ulusal/ulusalarası düzeyde karşılaştığı durumlara uygulayabilme ve yaşam boyu öğrenme davranışını kazanır. 5 5 4 5 5
PY7) Mesleki etik bilincine sahiptir. 4 4 5 5 5
PY8) İçinde yaşadığı toplumun temel değerlerini ve kültürünü anlayabilme, bunlara uyum sağlayabilme ve kendisini olumlu yönde değiştirebilme becerisi kazanır. 3 3 3 4 5
PY9) Alanı ile ilgili bilimsel yöntem ve teknikler ile kalite yönetim süreçlerini uygular. 4 4 3 4 3
PY10) Deney/proje tasarlama, uygulama ve sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi kazanır. 3 2 3 3 3
PY11) Mesleki uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetir. 4 5 4 4 5
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 13 0 2 26
Uygulamalı Ders 0 0 0 0
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 13 2 0 26
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 13 1 0 13
Kısa Sınavlar 1 6 1 7
Ara Sınavlar 1 6 1 7
Yari Yılsonu sınavı 1 9 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 89
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 3
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri