ASC 125

Beslenmenin Temel İlkeleri

Dersin Adı: ASC 125 Beslenmenin Temel İlkeleri
Dersin Türü Seçmeli
Verildiği Yarıyıl 2
AKTS Kredi Değeri 2
Kredi Değeri 2
Teorik Saati 2
Uygulama Saati 0
Laboratuvar Saati 0
Ön Kosul Dersi Yok
Dersin Dili Türkçe
Öğretim Şekli Örgün Sistem
Dersi Kimler Alabilir Ön lisans
Dersin Öğretim Elemanı
Dersin Öğretim Yönetimi Sözel Anlatım-Vaka Çalışması-Beyin Fırtınası-Saha/Alan Çalışması-Ödev-Konuk Konuşmacı
Önerilen Ders Kitabı
Yardımcı Ders Kitabı
Dersin Amacı Yeterli ve dengeli beslenmenin öneminden başlayarak, besin öğeleri ve besin gruplarını öğrenerek, çeşitli yaş dönemlerinde ve özel durumlarda beslenmeyi sağlayabilecek menüler hazırlayabilmek.
Dersin Özeti

Beslenmenin önemi,
Besin grupları,
Çeşitli yaş gruplarında beslenme vs.

Dersin Öğrenim Çıktıları

1.Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini ve niçin yemek yemeye ihtiyaç duyduğumuzu anlar.
2.Karbonhidrat, protein ve yağların yapı taşlarını ve görevlerini öğrenir
3.Vitaminler, mineraller ve suyun görevlerini öğrenir.
4.Tahıl ve tahıl ürünleri, Et ve et ürünleri, Süt ve Süt ürünlerinin neler olduğunu ve faydalarını öğrenir.
5.Meyve ve sebzeleri, Yağları ve şekerleri öğrenir.
6.Çeşitli besin piramitlerini öğrenir ve son çıkan myplate’e göre menü hazırlayabilir. Fonksiyonel gıdaları, probiyotikleri, prebiyotikleri ve sinbiyotikleri öğrenir, önemini kavrar.
7.Gebelikte, Süt, Oyun ve Okul çocukluğunda, ergenlikte ve yaşlılıkta beslenmeyi öğrenir ve bu durumlara göre menü hazırlayabilir.
8.Malnutrisyon, Kansızlık, Enfeksiyon, Diyabet, Çölyak, Kolesterol, Besin Alerjileri, Vejetaryenlik, Düşük Tartı ve Yeme Bozukluklarında Beslenmeyi öğrenir ve bu durumlara göre menü hazırlayabilir.
9.Fazla tartı-obezite, Laktoz intolerans, Kemik erimesi, Guatr ve Kanserde beslenmeyi öğrenir ve bu durumlara göre menü hazırlayabilir.
10.Kişiye özel günlük alınması gereken enerji ve proteini hesaplamayı ve bunlarda yeterli ve dengeli menü hazırlayabilir.
11.Beslenmede güncel çıkan haberler ve literatür hakkında bilgi sahibi olur, yorum yapar.
12.Aşçılıkta beslenme eğitiminin önemini kavrar.

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl içi çalışmalar Sayısı Katkı Payı %
Devam
Laboratuar
Uygulama
Alan Çalışması/Staj
Ödevler
Proje/Sunum/Seminer
Kisa Sinavlar
Ara Sınavlar 1 40
Yılsonu sınavı 1 60
Toplam 100
Haftalara Göre Ders Konuları
Hafta Konular
1. Hafta Beslenmeye Giriş
2. Hafta Besin Öğeleri 1
3. Hafta Besin Öğeleri 2
4. Hafta Besin Öğeleri 3
5. Hafta Besin Grupları 1
6. Hafta Besin Grupları 2
7. Hafta Besin Piramitleri Fonksiyonel Gıdalar Vize Çalışması
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Çeşitli Yaş Gruplarında Beslenme
10. Hafta Özel Durumlarda Beslenme 1.Kısım
11. Hafta Özel Durumlarda Beslenme 2.Kısım Film İzleme: Kilo Vermek Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey – Belgesel
12. Hafta Yeterli ve Dengeli Menü Hazırlama Ödev: Menü Hazırlama
13. Hafta Güncel Beslenme Bilgisinin Sağlanması Film İzleme: Şişir Beni – Belgesel Ödev Teslimi
14. Hafta Aşçılıkta Beslenme Eğitimin Önemi Final Çalışması
Program Yeterlilikleri
Dersin Öğrenim Çıktıları ->*
01 02 03 04 05
PY1) Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. 1 1 1 1 1
PY2) Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek. 1 1 1 1 1
PY3) Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek 1 1 1 1 1
PY4) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek 1 1 1 1 1
PY5) Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek 1 1 1 1 1
PY6) Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek 1 1 1 1 1
PY7) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek 1 1 1 1 1
PY8) Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek 1 1 1 1 1
PY9) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek 1 1 1 1 1
PY10) Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek 1 1 1 1 1
PY11) Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek 1 1 1 1 1
* 01: Çok düşük 02: Düşük 03: Orta 04: Yüksek 05: Çok yüksek
Etkinlikler Sayısı Ön Hazırlık Etkinlik Süresi Toplam İş Yükü
Anlatim 0 0 0 0
Uygulamalı Ders 0 0 0 0
Ödevler 0 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) 0 0 0 0
Dönem Ödevi / Proje Hazırlama 0 0 0 0
Uygulama (Lab., Atölye, Arazi, PDÖ) 0 0 0 0
Diğer Bilgi Edinme Çalışmaları 0 0 0 0
Kısa Sınavlar 0 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0 0
Yari Yılsonu sınavı 0 0 0 0
Toplam İş Yükü (Saat) 0
*Toplam İş Yükü (saat) / Haftalık İş Yükü (30) = Dersin AKTS Kredisi 0
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Adnan Kahveci Mahallesi Rize Caddesi No:226 Trabzon / TÜRKİYE
Tel : 0462 334 05 50   |   Faks : 0462 334 64 54  |   e-posta : info@avrasya.edu.tr

Nic Turkey Ynternet Hizmetleri